torstai 31. joulukuuta 2015

Kesäkeittiö-projekti, Osa 1, lomapuuhastelua, perustus ja ulkopuoli


Ensimmäisen kesän lopputulos:Kivijalka ja terassi valmiina, runkopuut pystyssä. Puuhastelukavereina Raksu, minä, miljoona itikkaa ja päivittäiset porovieraat.
 Tästä se lähti. Vuokraperäkärryllä tavaraa suunnitellulle paikalle ja eikun kaivamaan pilareille paikkaa. Vähän puita nurin ensin, mutta niistä saadaan sitten raput rantaan. Luvat oli haettu jo keväällä ja kesäkeittiön paikka ja suunta saatiin äänekkäillä neuvotteluilla sovittua keskenään molemmille sopivaksi.





Tämä on ensimmäinen valmis pilari!

Ja tässä on jo kaikki valmiina, muutamaa työtuntia myöhemmin.

Korkeutta suunniteltiin huolella, tarpeeksi pitkät tolpat antaisi vielä mahdollisuuksia mielenmuutoksille.

Terassin suunnittelua ja toteutusta.





Monta työtuntia- ja vaihetta myöhemmin.
Tässä kummallakin omat hommat meneillään. Minä roudasin kiviä ja tein kivijalkaa, Raksu rakensi terassia. Välillä oltiin toistemme apuna. Isoja kiviä löytyi hyvin lähiojista ja haettiin niitä vähän kauempaakin peräkärryllä.Tässä vaiheessa oli jo ostettu oma peräkärry, kesän ykköshankinta.Töitä tehtiin sekä juhannuksena- että kesälomalla, lähes aamusta iltaan. Välillä käytiin kiertämässä pieni karhunkierros ja ehdittiinpä viettää omia kihlajaisiakin.
 Kivijalka valmiina. Puuosat vielä maskiksi puuttuvat, antaa sementin kuivua talven yli.


 Hienot kaiteet tuli, kotitöiksi jäi tolppien nupit, ei ollut enää energiaa pitää palikoita paikallaan viimeistelyä varten. Kotiin hommattiin sitten ruuvipenkki, että saadaan palikat pysymään paikoillaan, tapaturmien välttämiseksi, tähän asti ei onneksi sattunut mitään.
Mikäs se on ihastella luontoa "omalta" terassilta..Ensi kesänä hommat jatkuu, rakennetaan katto päälle ja seinät pystyyn.Tosiasiassahan kaikki on Raksun, kunhan toimin "pääsuunnittelijana" ja aputyttönä, sekä muonamiehenä. Ensi kesää odotellessa laitellaan kotia ja kerätään voimia sekä suunnitellaan uusia juttuja, luvathan on mökkisaunan laajennuksellekin jo hankittuna. ;)
Käytiin maalis-huhtikuun vaihteessa hiihtämällä tarkistamassa kesäkeittiön tilanne, kun lomailtiin Kuusamossa. Lunta oli paljon, hommat jatkuu kun lumet sulaa ja kesäloma alkaa.

 Kesää odotellen, voimia keräten jatkourakkaan.


Ihanaa, kun on kesä! Projekti jatkui neljä viikkoa. Laudoitin kivien ja terassin välin sahaamalla laudanpätkät  mukailemaan kivimuurin yläreunaa. Lopputulos upea. Jatkoin kivien muurausta myös kahdelle matalammalle sivulle ja tein terassin taakse pystylautaisen luukun, mistä voi mennä terassin alle tarvittaessa.Luukku näkyy alakuvassa tikkaiden vieressä.

 Raksu laittoi tänä kesänä katolle palkit, laudat ja huovan. Hirvitti katsoa, kun mies keikkui korkean katon reunalla, mutta onneksi mitään ei sattunut.


Kun katto oli päällä, aloitettiin seinien levytykset tuulensuojalevyillä. Kulmiin laitettiin tässä vaiheessa villat eristeeksi, jos järveltä käy kylmä tuuli.
Edestäpäin kesäkeittiö näyttää mahtavalta. Vasemmalla oviaukko, oikealla iso ikkuna, ylös tulee myös valoa antavat pikkuikkunat.




Tämän loma-ajan lopputulos. Telineet jätettiin syyslomaa varten paikoilleen, jos vaikka aloitetaan julkisivulaudoitus. Naulausrimat on jo naulattu paikoilleen.

Syysloma..ja julkisivulaudoitus aloitettiin. Haettiin kahta eri lautapaneelia tutusta rautakaupasta ja aloitettiin pohjamaalaus. Maalit oli ostettu jo aikaisemmin, kahta eri sinisen sävyä.


Oikealla kuivumassa olevia lautoja ristiin rastiin.
Joka päivä satoi, oli hyvä, että oli katto päällä.
Ylös vaakaan ja alas pystyyn. Kova homma Raksulla naputella.
Tässä toisen kesän lopputulos:  Pintamaalaus maalattiin, kun laudat on paikoillaan.Ikkunat ja oviaukko muovitettiin, ettei lumi pääse kastelemaan enää sisätiloja. Ensi kesää odotellaan ja kauniimpia kelejä, muuten syksyllä oli kyllä kiva tehdä hommia, kun ei ollut itikoita. Kyllä tulee hieno!





Yllä: Löysimme käytetyn, hyvän ulko-oven, josta saimme lyhentämällä ja lakkapetsillä hienon oven kesäkeittiöön heti kesän alkajaisiksi juhannusviikolla. Sen jälkeen siirryimmekin sisätöihin: Lattiaan runko ja villaa. Päälle pontatut lattialankut. Lattia lakataan vasta, kun seinät ja katto on tehty.




 Alla Raksu naulaa viimeisiä lautoja paikoilleen. Reipasta touhua! 2 viikkoa meni juhannuksen tienoilla vikkelään. Itse olen kuvassa toppatakki päällä, mikä kertoo kesäkuun lopun ilmoista Kuusamossa. Tarkkaan oli ostettu tavaraa, kun loput laudat on käsissä, kun lattia on valmiina.



Häätohinassa tein kesäkeittiöön samalla vanerisen nimikyltin. Ensitöikseni mökille tullessa laitoin kyltin oveen.

Aloitettiin rappujen teolla. Yhdessä suunniteltiin, niin kuin terassikin..joten raput tehtiin sopivasti kesäkeittiön tulo- ja etupuolelle, molempien mieleen. Haastetta toi kiva pikku mustikkamätäs, jonka haluttiin jäävän rappusten väliin.

Ensimmäinen rappu valmiina, päällysmies ( tai nainen ) kokeilee kestävyyttä ;)






Hienot tuli. Tehtiin vielä pieni kaideosa samaan tyyliin, mitä terassin kaiteet.
On sekä ulkonäöllisesti - että turvallisuusmielessä hyvä juttu.
Mustikkamätäs näkyy yläkuvassa, raput on jotenkin sympaattisemmat, kun luonto on huomioitu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti