maanantai 26. lokakuuta 2015

Piha-altaan rakentaminen

Kaikki lähti hillittömästä kaivamisen halusta..Onneksi maa oli multaa eikä kiviä ja juuria ollut paljoa. Haaveena ihana koristeallas, vettä kuivalle pihalle ja tunnelmaa vanhan kaivon kupeeseen. Altaan koko noin 2,5m X 4,5 metriä, syvyys 30 cm-70 cm syvimmästä kohtaa, mihin laitettiin suihkupumppu.
 Montun valmistuttua sopivan muotoiseksi levitettiin suodatinkangas montun päälle reilusti altaan kokoiseksi + syvyys ja reunoille n.30 cm.
Allasmuovi leikattiin hieman reilumman kokoiseksi kuin suodatinkangas ja laitettiin suodatinkankaan päälle varovasti, ostin 4 X 6 metrin palan 0,5 mm mustaa allasmuovia. Seuraavaksi laskettiin vettä noin yksi kolmasosa ja annettiin muovin ja suodatinkankaan laskeutua yön yli ja asettua paikoilleen.Aamulla täytettiin loppuosa vedellä. On tärkeää huomata, että vesi on aina vaakasuorassa ja altaan reunojen korkeudet on syytä tarkistaa suurinpiirtein samalle tasalle tai tehdä korkeampaan reunaan jotain rappua, pengertä tai muuta maastoon ja altaan muotoon sopivaa.
Reunakivet rikottiin sammaleisista vanhoista pihalaatoista kangella noin puolikkaiksi. Reunustukseen ja muovin paikoillaan pitämiseen voi käyttää myös myynnissä olevia reuna-tai muita kiviä tai laattoja. Lopuksi leikattiin ylimääräiset muovit ja kangas pois hieman kivien ulkoreunan sisäpuolelta.
Altaan muoto voi olla symmetrinen, pyöreä tai nelikulmainen, itse toteutin tällaisen monimuotoisen.Lisäsin reunoille rekvisiittaa, vanhan hirrenpätkän ja tein betonisista kukkapenkin reunuksista pienet "koristerappuset". Sähkölamppusarja ei maksanut montaa kymppiä, johdot sai kivasti piiloon kivireunan alle. Suihkupumppu kannattaa valita niin, että se pysyy myös vedenpaineessa pystyssä. Tässä altaassa on sellainen iso matalan mallinen ja painava, suihkukorkeus n.70 cm, muutama erilainen suutin kuuluu laitteeseen mukaan.Kallein osa oli allasmuovi, tässä altaassa 0,5 mm paksuinen siksi, ettei allasta tarvitse tyhjentää talveksi. Muovin pitäisi kestää talven, kun altaan jättää vettä täyteen.
Haavi on hyvä apu altaan puhdistukseen, jos lähellä on puita. Meillä iso jasmiinipuu tiputtaa syksyllä lehdet suoraan altaaseen ja haavi on kovassa käytössä päivittäin.
Kukkia ja kynttilöitä, patsaita, tekolumpeita ja valoja voi laitella mielialojen ja oman maun mukaan koristamaan altaan reunoja. Pienempikin vesilammikko tuo ihanaa tunnelmaa pihalle. Muutaman päivän urakka ja iloa riittää vuosiksi.


 Ensimmäinen talvi meni hyvin. Allas oli vettä täynnä ja vermeet oli sisällä varastossa. Kauhottiin vesi ämpärivoimin pois ja pestiin altaan pohja painepesurilla. Tässä uuden veden lasku.
Kuusamosta tarttui matkaan sorsapariskunta, joka päätyi lammikkoon lumpeiden seuraksi. Siimalla vaan  kiinni lenkeistä ja toiseen päähän metallinen paino. Muovisorsat on siitä kivoja, että saadaan syödä pullat itse.
Kukat lisätään ruukkuihin, kun vähän ilmat lämpenee. Raksu kävi kahlaamassa suihkulähteen paikoilleen kylmään veteen.

Alla jokakesäinen altaanpesu ja uuden veden täyttö. Uppopumpulla vesi pois ja painepesurilla ja harjalla allas puhtaaksi.

Tekolumpeet harmaantuvat ilman ja veden epäpuhtauksista. Irrotin kukka- ja lehtiosat toisistaan ja suihkutin kotona olleita maaleja pintaan. Lumpeista tuli kauniita ja värikkäitä ja niillä mennään taas jonkin aikaa eteenpäin.


Löysin Kuusamosta ihanan suuren "antiikki" kukkaruukun. Maalasin ruukun sinisellä ja kullanvärillä, niin se sopii hienosti altaan viereen. Alla pesty suihkuallas tuunatuin lumpein ja pestyin sorsin. Ihana piha!


Pikkuallas terassin päätyyn.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti